Prepínaný Ethernet

2022-09-22

Ethernet je súbor technológií a protokolov, ktoré sa používajú predovšetkým v sieťach LAN. Prvýkrát bol štandardizovaný v 80. rokoch ako štandard IEEE 802.3. Ethernet je rozdelený do dvoch kategórií: klasický Ethernet a prepínaný Ethernet.


Switched Ethernet je široko používaný Ethernet, ktorý môže pracovať pri vysokých rýchlostiach 100, 1000 a 10 000 MBPS vo forme rýchleho Ethernetu, gigabitového Ethernetu a 10gigabitového Ethernetu. Štandardná topológia Ethernetu je zbernicová topológia. Rýchly Ethernet (štandardy 100BASE-T a 1000BASE-T) však používa prepínače na sieťové pripojenie a organizáciu na minimalizáciu konfliktov a maximalizáciu rýchlosti a efektivity siete. Týmto spôsobom sa topológia Ethernetu stáva hviezdou; Ethernet ale logicky stále využíva zbernicovú topológiu a zbernicovú technológiu CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access/Collision Detection).


V prepínanom Ethernete je hub spájajúci stanice klasického Ethernetu nahradený switchom. Prepínač spája vysokorýchlostnú zbernicu so všetkými stanicami v sieti LAN. Switch-box obsahuje množstvo portov, typicky v rozsahu 4 – 48. Stanicu je možné pripojiť do siete jednoduchým zasunutím konektora do ktoréhokoľvek z portov. Pripojenia z chrbticového ethernetového prepínača môžu smerovať k počítačom, periférnym zariadeniam alebo iným ethernetovým prepínačom a ethernetovým rozbočovačom.

 

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy